2008-04-17 13:30

Finalpulsen på kapten Ekblom

Inför lördagens SM-finaler har innebandy.se tagit pulsen på finallagens lagkaptener. Dessa intervjuer presenteras under torsdagen och här fortsätter vi med Iksus Susanne Ekblom.

Du kan ju det här med SM-finaler. Är känslan inför lördagens final annorlunda mot tidigare?
– Man kan nog inte säga att man har rutin av SM-finaler, eftersom det är nya förutsättningar och ett nytt lag varje gång. Alla i Iksu har ju inte varit med i alla tidigare finaler och vi har aldrig mött Balrog i en SM-final. Det är häftigt att få vara med igen.Susanne Ekblom gör sin fjärde SM-final som kapten för Iksu. Foto: Bildbyrån.

 

Vad drar ni för nytta av att ha spelat finaler i Globen förr?
– Vi kan förbereda de andra i laget mentalt, berätta hur det går till praktiskt men framför allt lugna ner och säga åt dem att njuta av tillfället. Jag vet ju hur mäktigt det kan vara att kliva in i Globen första gången och det är svårt att förklara känslan. Egentligen är det som att spela vilken match som helst, det är bara en annorlunda inramning.

Hur förbereder ni er inför finalen?
– I veckan tränar vi tre gemensamma innebandypass och ett individuellt styrkepass. Vi kör ett liknande upplägg som tidigare år och överlag har det varit lättare träning i slutspelet. I veckan tränar vi mer power-play, box-play och frislag. Vi flyger till Stockholm fredag morgon och deltar i presskonferensen efter lunch. Därefter bekantar vi oss med Globen; ser planen och omklädningsrummen.

Ekblom tar ut säsongens
all star team

Målvakt:
Sandra Fredriksson, Kais/Mora

Backar:
Frida Stenvall, Iksu
Isabell Krantz, Dalen

Center:
Josefina Eiremo, Iksu

Forwards:
Emelie Lindström, Balrog
Victoria Wikström, Iksu

Det har varit lång tid mellan semifinalerna och finalen. Hur har det påverkat er?
– Det är synd att finalen inte spelas direkt efter semifinalerna eftersom man är tokladdad och vill spela direkt igen. Intresset svalnar också och det känns inte optimalt. Men det är lika för oss och Balrog. Vi har tränat på och njuter av att vara tillsammans. Eftersom det har gått så bra som det har gjort, är det lätt att träna och det är en härlig tid.

Hur ser läget ut i truppen inför SM-finalen?
– I förra veckan var några småkrassliga, men nu är alla friska. Sedan tidigare saknar vi Mari Magnusson på grund av en ryggskada som hon ådrog sig under Europacupen.

Vilka spelare blir speciellt viktiga för er på lördag?
– Jag tror att backarna får en avgörande roll och spelar de med den kyla och pondus de har gjort hittills, är det en stor fördel för oss. Även målvaktsposten är viktig. Vi har turen att ha två bra målvakter och Elin Nordin och Malin Alfredsson har spelat två slutspelsmatcher var. Det står skrivet i stjärnorna vem som står på lördag. Jag vill även framhålla Victoria Wikström som jag anser är den bästa spelaren just nu i Sverige. Hon är stark, har bra skott och är ett ständigt hot i anfallszon.

Vilka spelare måste ni se upp med i Balrog?
– Balrog har flera klasspelare, men framför allt är det Hermine Dahlerus som är en riktigt bra innebandyspelare utan svagheter, Emelie Lindström som är bra på att få med sig bollen i fart och Amanda Wendelstig som har ett ruggigt skott.

Hur bra koll har ni på Balrog?
– Vi har mött dem två gånger i serien och vi tror inte att finalen blir lik dessa matcher. Vi har inte fokuserat särskilt mycket på Balrog utan ser till oss själva i första hand.

Vad kommer att krävas av er för att vinna på lördag?
– Extremt mycket hjärta, bra försvarsarbete och att vi sätter våra chanser.

Till sist, tippa resultatet!
– Jag tippar aldrig resultat, så jag vill gärna slippa även denna gång. Jag tror att det blir en väldigt bra match och att vi vinner med uddamålet. Vi har bra spelare på alla positioner – därför vinner vi!

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon