2008-04-10 14:15

Balrog och Pixbo toppar justerad mara

Maratontabellerna för högsta serien har uppdaterats. Balrog behåller ledningen på damsidan medan Pixbo är etta bland herrarna. I samband med årets uppdatering görs också ett par justeringar i maratontabellerna.

Den gångna säsongens resultat har inte medfört några stora förändringar i maratontabellerna. Störst dramatik orsakar en nio år gammal tabell, nämligen den för Allsvenskan herrar 1998/99.

– 1998/99 var ju säsongen då herrarna spelade grundserier på hösten och därefter fortsättningsserier. I maratontabellen har höstens grundserier samt fortsättningsserien Super Elit räknats med. Däremot inte den andra fortsättningsserien, Allsvenskan, berättar Klas Pettersson som är informatör på Svenska Innebandyförbundet.

– Vi anser att denna allsvenska bör räknas till högsta divisionen. Matcherna skedde ju inom ramen för seriespelet och är inte att betrakta som kval eller slutspel. Därför har nu den serien räknats med i maratontabellen i efterhand.

Lagen som spelade i Allsvenskan 1998/99 var Balrog, Örnsköldsvik (som sedermera tog SM-silver), Sjöstad, Warberg, Nerike, Umeå City, Södertälje och Bräckan. Dessa lag har nu fått tillgodoräkna sig sina 14 allsvenska matcher i maratontabellen.


Det var några år sedan Joacim Holméns Sjöstad spelade i högsta serien. Ändå har laget inkasserat 148 nya poäng . Det beror dels på en övergång i maratontabellen till tre poäng för vunnen match men även att Sjöstad och sju andra lag kan tillgodräkna sig matcherna från Allsvenskan 1998/99.För Warbergs del är de allsvenska poängen bidragande till att man passerar Jönköping i maratontabellen och klättrar upp till andra plats.

Noterbart är vidare att damerna hade fortsättningsserier 04/05 och 05/06. Dessa säsonger har både Super Elit och Allsvenskan räknats med i maratontabellen redan från början.

En annan ändring är att maratontabellen nu gör en övergång till tre poäng för vunnen match.

– Trepoängssystemet är så pass inarbetat i våra nationella serier att det inte finns någon anledning att ligga kvar på två poäng i maratontabellen, säger Klas Pettersson.

Naturligtvis gäller ändringen samtliga alla säsonger bakåt i tiden. Även de lag som vann matcher under åren då seger gav två poäng, har fått tre poäng i maratontabellen för varje vunnen match.

– För ett genomsnittligt lag har det inneburit att poängsumman stiger mellan 40 och 45 procent. Påslaget har blivit något mindre för exempelvis Järfälla som har en stor andel oavgjorda matcher. Men övergången till tre poäng har inte medfört några större omkastningar.

Fortfarande är det dock så att det bara är resultat efter ordinarie tid som räknas. Bonuspoäng för avgörande i sudden death räknas inte med i maratontabellen.

 

Damer

 • Inga förändrade placeringar på topp tio. Balrog behåller ledningen före Falun och Iksu. Det är dessa tre lag som har spelat i högsta serien samtliga 15 säsonger.
   
 • De fem främsta lagen i damernas maratontabell var samma fem lag som tog de fem främsta platserna i den här säsongens serietabell.
   
 • Nykomlingen Täby gick in på plats 57.
   
 • Största klättringen svarade faktiskt nedflyttade Skellefteå för, trots att man bara vann två av säsongens matcher. Säsongens poängskörd räckte dock för att passera åtta lag.
   
 • Kais Mora tog fyra steg uppåt i maratontabellen medan Endre, Karlstad och Engelholm klättrade två placeringar vardera.

  Damernas maratontabell i sin helhet

 

Herrar

 • Pixbo Wallenstam behåller ledningen. Tillsammans med Warberg och Jönköping har man spelat samtliga 19 säsonger i herrarnas högsta serie.
   
 • Warberg passerade Jönköping och är ny tvåa i maratontabellen.
   
 • Dalen gick förbi Nerike och Fornudden och är numer uppe på nionde plats.
   
 • Nykomlingen Färjestaden tog sig in på plats 80.
   
 • Största klättrarna var Falun och Caperio/Täby som avancerade nio placeringar vardera.
   
 • Övergången till tre poäng för vunnen match innebär att Kristinehamns IBF passerar Skoghalls BGK, Mölnlycke FK och IBS Björken i tabellens nedre delar.

  Herrarnas maratontabell i sin helhet