”Det är vår tur nu” - Innebandy.se
2007-04-13 09:23

”Det är vår tur nu”

Faluns meriterade back Jenny Magnusson har bestämt sig för att sluta spela innebandy. Hon har 55 landskamper i bagaget och har fokus på att bärga hem Faluns första SM-guld. innebandy.se fick en intervju med Jenny inför fredagens semi borta mot Iksu.

Varför väljer du att sluta spela innebandy?
– Jag vill göra andra grejer; satsa på mitt jobb som projektledare för Vinterkorpiaden och få tid till annat i livet och framförallt att ge tillbaka av all den tid alla nära och kära i min omgivning fått försaka under alla år. Under den här säsongen har jag hamnat i en ond spiral med för lite sömn och för mycket jobb vilket inneburit att jag inte orkat med min satsning på innebandyn på det sätt jag önskat.

– Jag känner att jag har gjort mitt inom innebandyn och är otroligt stolt och nöjd med det jag hittills varit med om. Det kan ingen ta ifrån mig. Men det är också en stor sorg att sluta spela för jag har hållit på halva livet. Jag kommer att sakna snacket i omklädningsrummet och alla tjejerna, men det blir förhoppningsvis en fortsättning inom innebandyn på ena eller andra sättet. Jag är ingen tränartyp men jag vill gärna finnas runt laget på något sätt och bidra med att skapa rätt förutsättningar för tjejerna genom den kunskap och de relationer jag själv har fått genom alla år. Jag är och kommer alltid att vara intresserad av innebandy och det vore dumt om jag inte tog vara på den kunskapen på något sätt.


Jenny Magnussons glädje hade inga gränser efter VM-guldet 2003.
Foto: Bildbyrån.

Vilket är ditt bästa respektive sämsta innebandyminne?
– Jag har otroligt många bra minnen och det är svårt att välja, men när vi i semifinalen i VM 2003 vände ett underläge mot Finland och vann var det en härlig känsla som slår mycket. Ett annat speciellt minne är när jag mitt första år med Lockerud vann SM-guld. Varje gång vi har åkt ur slutspelet är det tungt och man undrar vad man håller på med. Alla skador som gjort att jag missat VM 1999, 2001 och nu senast 2005, då jag skadade mig under VM-veckan och vi förlorade semifinalen mot Finland. Skador är det värsta som kan hända oss aktiva och det har varit riktigt tungt under dessa perioder.

Du har spelat 55 landskamper, vilken förbundskapten är din favorit?
– Kristina Landgren och Åsa ”Kotten” Karlsson var en jättebra konstellation. Det är bara att gratulera Pixbos damer som får Landgren som tränare nästa säsong. Under mina första landslagsår, betydde Peter Engström och Günter Andreasson mycket. 

Många i Falun har landslagsmeriter och på pappret har ni ett väldigt bra lag. Varför har Falun så svårt att vinna SM-guld?
– Vi har åkt ur så himla många år och det har till viss del varit tillfälligheter. Det är svårt att säga varför vi inte har nått ända fram, men visst har vi varit sämst när det gäller hittills. Det är också därför jag spelar år efter år, jag vill verkligen vinna. Innebandyintresset i Falun är stort och hela staden längtar efter ett guld.

Falun har fått kritik från både Endre och Iksu för att ni har för bra spelarmaterial för att spela så tråkigt som ni gör. Kommentar?
– Vi anpassar spelet efter den spelidé som coachen har och då spelar det ingen roll om vi har för bra spelarmaterial. Den som gör det den är bäst på enligt de ramar som eftersträvas får spela. Man måste helt enkelt passa in i den lagda spelfilosofin. Ibland kan jag förstå kritiken eftersom vi i vissa matcher måste spela många långbollar och kanske inte är roligt att se på men mot Endre vann vi bägge matcherna och var effektivast och det är nog så viktigt. Vi är ett lag som ska ha ett etablerat och bra passningsspel och komma till avslut, det har varit Faluns signum i alla år. Vi måste kunna kombinera det spelet med andra system så därför blir det ibland mycket långbollar.

Vad hände mot Iksu senast?
– I den första perioden spelade vi hur bra som helst och hade många öppna lägen, men vi satte inte bollarna i mål. Istället kontrade Iksu och gjorde enkla mål. De två andra perioderna var vi inte bra.

Hur ska ni få bort Iksu-spöket?
– Vi måste fokusera på förra matchens första period och veckans träningar. Ju fler vinster de har mot oss, ju närmare kommer vi en vinst. Tidigare statistik har ingen som helst betydelse om vi spelar det spel som vi har presterat hela säsongen.

Vilka är Iksus styrkor och svagheter?
– Iksu är en lagmaskin och har inte direkt någon som höjer sig över mängden. I den senaste matchen var de äldre framträdande, bland annat Mari Magnusson, men även Therese Andersson och Ina Rhöös var bra. De är inget stjärnlag utan vem som helst kan avgöra. Deras uppspel fungerade dock inte perfekt senast och det gäller för oss att bryta dem för att kontra. Hela laget måste prestera bra för att vi ska kunna vinna.

Slutligen, vilket lag för Rönnby möta i finalen den 21 april?
– De kommer att få möta Falun! Vi måste våga vinna över oss själva och få tillbaka det spel vi hade i grundserien, det är upp till oss själva. Iksu har fått sina finaler tidigare – nu är det vår tur.

Jennys All star team
Målvakt: Sofia Pettersson (Balrog)
Back: Malin Östner (Falun)
Back: Jenny Magnusson (Falun)
Center: Camilla Granelid (Falun)
Forward: Johanna Ekeroth (Lockerud)
Forward: Hermine Dahlerus (Balrog)Följ fredagens semifinal Iksu-Falun live på innebandy.se


Författare: Gittan Ahonen